با توجه به پیشینه تاریخی افغانستان، تاثیرگذاری احزاب در شکلگیری اراده سیاسی کشور و با توجه به حضور نظامی و امنیتی آمریکا در چارچوب توافق نامه امنیتی و همچنین حضور طالبان در بخش مهمی از ولایات کشور، میتوان گفت رییسجمهور آینده مشکلات سیاسی بسیاری مواجه خواهد شد.
اما ظاهرا داکتر اشرف غنی دیدگاه دیگری دارد و مدعی است که می توان مشکلات موجود در کشور را با همکاری دوستان غربی خود حل و فصل کند. وی که از هم اکنون خود را نامزد برتر انتخابات ریاست جمهوری می داند، طی سخنانی بر ضرورت ادامه همکاری امنیتی با آمریکا بر اساس احترام متقابل برای رویارویی با چالش های کشور تاکید کرد.
داکتر اشرف غنی احمدزی که با تلویزیون سی ان ان آمریکا گفتگو می کرد به وجود منافع مشترک میان امریکا و افغانستان اشاره کرد و گفت: دو کشور باید براساس احترام متقابل همکاری کرده و به رویارویی با چالش های پیش رو بروند.
وی خواستار غلبه بر اختلاف ها و مشکلات امریکا و افغانستان شد و اظهار داشت: در این خصوص در داخل افغانستان اتفاق نظر وجود دارد که باید تلاش شود تا سوء تفاهم هایی که میان مقامات کاخ سفید و دولت قبلی افغانستان به ریاست محترم حامد کرزی به وجود آمده است، برطرف گردد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: محترم حامد کرزی اختلاف دیدگاه زیادی با اوباما بر سر امضای توافق نامه امنیتی داشت. لذا امضای این توافق نامه که چند ماه از موعد مقررش به تاخیر افتاده، غربی ها را هم تقریبا مطمئن کرد که کرزی نمی خواهد زیر بار این توافق نامه برود. اما از نظر بنده حاکمیت ملی ما با امضای این قرار داد از لحاظ قانونی تثبیت می شود.
وی گفت: در صورت که من پیروز رقابت انتخابات ریاست جمهوری اعلام شوم در کمترین زمان ممکن، پیمان امنیتی کابل - واشنگتن را امضا خواهم کرد تا هرچه سریعتر بتوانیم با دوستان غربی خود چالش های پیش روی کشور را برطرف سازیم.
این ادعای جناب اشرف غنی احمدزی در حالی است که بسیاری از کارشناسان مسایل سیاسی بر این باور هستند که اگر رییسجمهور آینده با یک نگاه استقلالی نسبت به همه گروهها و احزاب سیاسی کشور و همچنین متکی به آرای مردمی در عرصه حضور پیدا کند میتواند بسیاری از مشکلات را حل کند و نیازی به این همه وابستگی به غرب نیست.
تجربه دوازده سال حکومتداری کرزی نشان داد که از مهمترین مشکلات موجود در کشور ما همین حضور نظامی و امنیتی آمریکا بوده که سرمنشاء تولید مواد مخدر و تروریست در افغانستان هم می باشد و تاکنون نگذاشته ساختار سیاسی کشور شکل بگیرد.
آنچه مسلم است اینکه اگر رییسجمهور آینده در تلاش برای رفع مشکلات داخلی کشور همچون مقابله با تروریزم، برطرف کردن مشکلات اقتصادی و مالی و همچنین استقلال گم شده کشور باشد، باید با اتکا بر مردم و همچنین امکانات داخلی و حسن همجواری با همسایگان، از ادامه روند سیاستهای آمریکا در افغانستان تجدیدنظر کند.
چرا که اگر رییس جمهور آینده هم بخواهد مانند حامد کرزی غلام حلقه به گوش کاخ سفید باشد، باز هم اقدامات تروریستی طالبان ادامه خواهد داشت و ناامنی های و مشکلات اقتصادی کشور روز به روز بیشتر خواهد شد که کمتر نه.
اینکه جناب اشرف غنی از هم اکنون خود را مطیع غرب و منجی افغانستان می داند، شعاری است که سالها پیش حامد کرزی آن را مطرح کرد و جز تداوم اشغالگری آمریکا، قدرت گرفتن طالبان، افزوده شدن مشکلات مالی و اقتصادی چیزی برای مردم ما به ثمر نداشت مگر اینکه اشرف غنی معجزه گر باشد و یا مانند برخی از دولتمردان دولت کرزی به وی هم از آن بالاها وحی شود.
هرچند که ما منکر حوزه نفوذ آمریکا در دولت فعلی و دولت آینده کشور نیستیم ولی اینکه رییس جمهور آینده بخواهد سیاستهایش را مبتنی بر استفاده از قدرت آمریکا در افغانستان مد نظر قرار دهد، اشتباه بزرگی است که مردم ما 12 سال چوب آن را خورده اند و می دانند که از اجاق آمریکا، آبی برای ما گرم نخواهد شد.