تلاش های اخیر به هدف عملی شدن پروژه تاپی میان افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند امیدواری های زیادی را برای کاریابی و تقویت اقتصاد کشور میان افغان ها ایجاد کرده است.
معاون سخنگوی وزارت خارجه افغانستان روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی برگزاری نزدهمین نشست وزرای نفت و گاز و معادن چهار کشور عضو پروژه تاپی را که درآن به یک سلسله توافقات مهم دست یافته اند، گام مهم در راستای تطبیق این پروژه می خواند.
سراج الحق سراج می گوید که هفته گذشته وزرای معادن و نفت و گاز کشور های عضو این پروژه نشستی داشتند و ترکمنستان در نتیجه مذاکرات ابتدایی که با شرکت فرانسوی توتال داشت به توافقات مهم دست یافته است:
"نماینده شرکت توتال که در این جلسه دعوت گردیده بود، اشتراک توتال در کنسورسیوم را مشروط به ایجاد موافقتنامه طویل المدت با 20 تا 30 سال اعتبار، حصول دوباره مصارف شرکت از عایدات گاز و شمولیت شرکت در تفحص و استخراج گاز و سهم در فایده گاز استخراج شده دانسته است."
با تطبیق پروژه تاپی، به طول 1800 کیلومتر، همه ساله 34 میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان از طریق خاک افغانستان به پاکستان و هند انتقال خواهد شد.
گفته می شود که از پروژه تاپی، افغانستان سالانه حدود 400 میلیون دالر مفاد بدست می آورد.
در عین حال، تاج محمد اکبر یک تن از آگاهان امور اقتصادی افغان نیز روی اهمیت پروژه تاپی تاکید کرده و تطبیق آن را گام مهم در راستای تقویت اقتصاد کشور می خواند:
" از مسیری که این پروژه می گذرد، بر علاوه اینکه مصارف را تامین می کند، یک اندازه تغییرات را از لحاظ اجتماعی هم ایجاد می کند. هر پروژه اقتصادی در کنار مسایل اقتصادی مسایل اجتماعی را هم در بر دارد. مردم شامل کار می شوند و مردم به زنده گی تقریباً سطح بلند تر روی می آورند. این پروژه بسیار زیاد حایز اهمیت است."
مسوولان وزارت خارجه افغانستان می گویند که قرار است جلسه بعدی رهبری پروژه تاپی به پیشنهاد پاکستان، در اوایل ماه فبروری سال 2015 در شهر اسلام آباد برگزار گردد.
برخی از تحلیلگران افغان، نسبت به عملی شدن پروژه تاپی این بار بیشتر از هر وقت دیگر مطمین هستند.
آنان می گویند که پاکستان از پروژه تاپی مفاد زیادی بدست آورده و از همین لحاظ بخاطر تامین امنیت نیز تلاش های زیادی را انجام خواهد داد.