تونس در حالی سال 2014 را به پایان رساند که رخدادهای بسیار مهمی مانند انتخابات پارلمانی و رئیسجمهوری را از سر گذراند.
تصویب و اجرایی شدن قانون اساسی تونس
مجلس موسسان تونس، قانون اساسی این کشور را پس از بررسی، با اکثریت قاطع تصویب کرد. قانون اساسی جدید تونس سه سال پس از سرنگونی زینالعابدین بن علی، رئیس جمهور پیشین این کشور، به تصویب رسید. 200 نماینده از مجموع 216 نماینده شرکت کننده در رای گیری به این قانون اساسی رای مثبت دادند. این قانون اساسی شامل یک دیباچه و 149 فصل است.
ناظران تونسی و خارجی این قانون اساسی را بسیار مترقی و تضمین کننده حقوق و آزادی در جهان عرب دانستند.
کارشناسان نیز تأکید داشتند که تدوین و تصویب قانون اساسی جدید تونس مهمترین اقدام در کشورهای عربی بود؛ زیرا قانون اساسی، ساختار حکومت، مبنای قانونگذاری و حقوق مردم و دولت را مشخص میکند.
این در حالی است که قانون اساسی جدید این کشور از 10 فوریه 2014 حالت اجرایی به خود گرفت.
تعیین نخست وزیر تونس
«مهدی جمعه» نخست وزیر کنونی این کشور نیز چهارشنبه 29 ژانویه 2014 عهدهدار نخست وزیری شد.
احزاب شرکتکننده در گفتوگوهای ملی تونس وی را به عنوان نخست وزیر موقت و جانشین «علی العریض» نخست وزیر پیشین انتخاب کردند.
جمعه با 9 رأی از مجموع 12 رأی به عنوان نخست وزیر انتخاب شد. مهدی جمعه از سوی جنبش "النهضه" به صورت ویژه حمایت شد و مخالفان او را از افراد نزدیک به النهضه می دانستند
ترور نافرجام وزیر کشور تونس
چند فرد ناشناس 8 مه 2014 به منزل «لطفی بن جدو» وزیر کشور تونس حمله کردند ولی موفق نشدند به وی آسیب برسانند. گروه «القاعده» در کشورهای شمال غرب آفریقا (مغرب اسلامی) مسئولیت این حمله را برعهده گرفت. در جریان این حمله تروریستی، چهار نفر از نیروهای امنیتی و دو نفر از همراهان نیز کشته شدند.
القاعده در مغرب اسلامی در بیانیهای در پایگاهی اینترنتی مربوط به انتشار اعلامیههای این گروه تأکید کرده بود که گردان «اسود القیروان» برای جدا کردن سر لطفی بن جدو جنایتکار در داخل منزلش در شهر القصرین اقدام کرد و توانست شماری از نیروهای ویژه گارد را کشته و زخمی کرده و سلاحهایشان را به غنیمت بگیرد.
انتخابات پارلمانی؛ ناکامی سکولارها در کسب اکثریت کرسیهای پارلمان
انتخابات پارلمانی تونس، دومین انتخابات سراسری و اولین انتخابات پارلمانی از زمان انقلاب در این کشور در سال 2011 به شمار میرفت. در این انتخابات 5 میلیون واجدالشرایط برای انتخاب 217 نماینده به پای صندوقهای رأی رفتند تا نمایندگان خود را انتخاب کنند.
هیئت عالی و مستقل انتخابات تونس، نتایج رسمی انتخابات پارلمانی این کشور را اعلام کرد. بر این اساس، حزب سکولار و غربگرای «نداء تونس» و حزب «النهضه» که دو رقیب اصلی بودند، به ترتیب 85 و 69 کرسی از مجموع 217 کرسی پارلمان را به دست آوردند. بدین ترتیب سکولارها موفق نشدند اکثریت کرسیهای پارلمان را به دست گیرند تا دولت را به تنهایی تشکیل بدهند.
برگزاری دور نخست انتخابات ریاست جمهوری
نخستین انتخابات ریاست جمهوری تونس پس از سرنگونی «زین العابدین بن علی» دیکتاتور مخلوع این کشور در سال 2011، 23 نوامبر 2014 به صورت آزاد برگزار شد.
شمار نامزدهایی که در انتخابات ریاست جمهوری تونس ثبتنام کرده بودند 27 نفر بود اما به دلیل استعفای پنج نفر، آنهایی که با یکدیگر به رقابت پرداختند 22 نفر بودند.
در دور نخست انتخابات، «قائد باجی سبسی» با کسب 39.46 درصد و منصف المرزوقی با 33.43 درصد آراء به دور دوم انتخابات راه یافتند.
اعلام «جهاد مقدس» توسط تروریستهای داعش
گروهی از تروریستهای تونس که در میان گروهک تروریستی داعش مشغول به فعالیت بودند، 17 دسامبر با انتشار یک نوار صوتی اعلام عملیات تروریستی موسوم به «جهاد مقدس» کردند.
«ابوبکر الحکیم» که یکی از این تروریست هاست در این نوار، عملیات ترور «شکری بلعید» و «محمد البراهمی» را بر عهده گرفت.
وی با اشاره به اینکه به این تروریست ها به تونس خواهند رفت، مدعی شد که پس از ورود به این کشور، پرچم تونس را پاره خواهند کرد.
در این نوار همچنین یک تروریست دیگر، به مردم تونس هشدار میدهد که انتخابات آنها را فریب ندهد.
برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری؛ مرزوقی و سبسی پابه پای هم پیش رفتند
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری تونس 21 دسامبر آغاز شد. در این دور مرزوقی و سبسی با یکدیگر به رقابت پرداختند. این در حالی بود که گروههای تروریستی از جمله عناصر داعش تهدید کرده بودند که این انتخابات را هدف قرار خواهند داد ولی موفق نشدند روند برگزاری را مختل کنند. مقامات تونس نیز در راستای تدابیر امنیتی، گذرگاههای مرزی «رأس جدیر» و «الذهبیه» را که در مرز لیبی قرار داشت، بستند.
سبسی رسما رئیس جمهور تونس شد
هیئت عالی مستقل انتخابات تونس 29 دسامبر، نتایج نهایی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور را اعلام کرد که براین اساس سبسی با بدست آوردن 55.68 درصد آرا رئیس جمهور این کشور شد.
همچنین براساس اعلام هیئت عالی مستقل انتخابات منصف المرزوقی توانست 44 درصد آرا بدست آورد. میزان مشارکت در انتخابات هم عددی بالغ بر 60 درصد اعلام شد.
رئیس جمهور تونس، سوگند یاد کرد
پس از اینکه سبسی به عنوان رئیس جمهور تونس انتخاب شد، روز 31 دسامبر و در جریان جلسه ویژه نمایندگان پارلمان تونس، به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور سوگند یاد کرد.
رئیس جمهور منتخب تونس که عهدهدار ریاست حزب «نداء تونس» بود، در جریان مراسم تحلیف خود تأکید کرد که به ارزشهای مدرنیته، میانهروی، آزادی، کرامت، اصالت و عدالت اجتماعی پایبند خواهد بود.
وی با بیان اینکه من بدون اینکه کسی را به حاشیه برانم رئیس جمهور همه مردم تونس خواهم بود، بار دیگر خواستار تقویت اتحاد ملی و تلاش برای ایستادگی در برابر تروریسم شد.