به گزارش رسانه های روسی، نولاند برای بحث و مذاکره با مقامهای روسی در مورد اوضاع اوکراین به مسکو می آید و با مقامهای عالیرتبه روس در باره گامهای عملی برای اجرای بندهای توافقنامه مینسک به منظور حل و فصل بحران اوکراین گفتگو خواهد کرد.
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در جریان سفر دو روزه خود در مسکو با ''سرگئی ریابکوف'' و ''گئورگی کاراسین'' معاونان وزیر خارجه روسیه دیدار خواهد کرد.
در برنامه سفر نولاند به مسکو، دیدار وی با نمایندگان جامعه مدنی نیز گنجانده شده است که در چارچوب آن دستیار وزیر خارجه آمریکا با سران گروه های مخالف دولت روسیه دیدار می کند.
دیدار با رهبران گروه های مخالف دولت روسیه در سال های اخیر بخشی از برنامه اکثر سفرهای مقامهای عالیرتبه آمریکایی به این کشور را تشکیل می داده که در واقع اقدامی مداخله جویانه محسوب می شود و هیچگاه از طرف روسها استقبال نشده است.
سفر خانم نولاند به مسکو به دنبال دیدار ''جان کری'' وزیر امور خارجه آمریکا از روسیه انجام گرفت که روز 12 ماه می جاری در شهر بندری سوچی روسیه با ''ولادیمیر پوتین'' رییس جمهوری و ''سرگئی لاوروف'' وزیر خارجه این کشور دیدار کرد.
مساله اوکراین در این دیدارها محور مذاکرات را تشکیل می داد و کری به مدت هشت ساعت در پشت درهای بسته با پوتین و لاوروف گفتگو و تبادل نظر کرد.
رسانه های روسیه روز چهارشنبه هفته گذشته با اشاره به دیدارهای وزیر امور خارجه آمریکا با همتای روس خود و رییس جمهوری روسیه اعلام کردند: مسکو و واشنگتن برای فشار بر طرف های مناقشه اوکراین به منظور اجرای کامل توافقنامه مینسک توافق کردند.
روزنامه رسمی «راسیسکایا گازتا» در این باره نوشت: طرف های روس و آمریکایی توافق کردند که دولت اوکراین و سران جمهوری های خودخوانده دونتسک و لوهانسک را برای اجرای کامل مفاد توافقنامه مینسک، ترغیب کنند.
وزیر امور خارجه روسیه با بیان اینکه در مذاکرات با کری در ارزیابی مسایل اوکراین اختلاف نظر وجود داشت، گفت: ملاقات در سوچی امکان درک بهتر مواضع طرف های روس و آمریکایی را فراهم کرد.
لاوروف همچنین رییس جمهوری و دولت اوکراین را به تمایل نشان ندادن به اجرای توافقنامه مینسک متهم و از جمله به اظهارات اخیر ''پترو پوروشنکو'' رییس جمهوری اوکراین اشاره کرد که گفته بود نیروهای اوکراینی کنترل فرودگاه دونتسک را دوباره به دست خواهند آورد.
وزیر امور خارجه امریکا هم در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای روس خود با اعلام موضع کشورش در مساله اوکراین گفت که توافقنامه مینسک تنها راه برای برقراری صلح در اوکراین است و باید بطور کامل اجرا شود.
جان کری گفت: اگر این توافقنامه بطور کامل اجرا شود تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا هم در مورد روسیه لغو خواهد شد.
به گزارش روزنامه ماسکوفسکی کامسامولتس، وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با مقام های روسی پنج شرط اوباما در مورد مساله اوکراین را به طرف روسی ابلاغ کرده است.
این شرایط شامل توقف درگیری ها در منطقه «شیروکینو» در شرق اوکراین، واگذاری اختیارات بیشتر توسط دولت اوکراین به مناطق این کشور، برگزاری انتخابات در مناطق دونتسک و لوهانسک تحت نظارت سازمان های بین المللی، تامین شرایط دسترسی مناطق مناقشه به کمک های انسانی و آزادی تمام زندانیان سیاسی از جمله «نادژدا ساوچنکو» خلبان زندانی اوکراین در روسیه می شود.
طرف های روس و آمریکایی توافق کردند که از نفوذ خود بر طرف های مناقشه در اوکراین برای اجرای کامل توافقنامه مینسک و حل و فصل سیاسی مسایل این کشور استفاده کنند و همچنین با توجه به وجود اطلاعات نادرست در مورد وقایع اوکراین، به تماس های دوجانبه برای بحث در مورد مسایل این کشور ادامه دهند.
دیدار جان کری از روسیه تا حدودی رویارویی مسکو و واشنگتن در مورد بحران اوکراین را که در ماههای اخیر بویژه در فوریه (بهمن-اسفند) گذشته با توجه به درگیری های خونین در شرق اوکراین به بالاترین سطح رسیده بود را کاهش داد.
در این شرایط دستیار وزیر امور خارجه آمریکا برای گرفتن نتیجه بیشتر از تلاش های دیپلماتیک آمریکا برای حل بحران اوکراین و گسترش حضور خود در این کشور و ایفای نقش فعالتر در مساله اوکراین به مسکو سفر می کند.
خانم نولاند قبل از سفر به مسکو به مدت دو روز در کی یف با سران اوکراین دیدار کرد که ملاقات با پترو پوروشنکو رییس جمهور، ''آرسنی یاتسنیوک'' نخست وزیر و ''آرسن آواکوف'' وزیر کشور اوکراین از آن جمله بود.
دیدار مقام آمریکایی با سران اوکراین پشت درهای بسته انجام گرفت و در آن راههای پایان دادن به بحران اوکراین مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش دفتر مطبوعاتی رییس جمهوری اوکراین، پوروشنکو در دیدار با نولند خاطرنشان کرد که توسعه روابط و مشارکت با آمریکا در اولویت سیاست خارجی آمریکا قرار دارد.
وی همچنین بر پایبندی کی یف به توافقنامه 13 ماده ای مینسک برای حل و فصل مسالمت آمیز بحران اوکراین تاکید کرد.
نولاند پس از این دیدارها در جمع خبرنگاران گفت که واشنگتن مصمم به افزایش مشارکت خود در روند اجرای توافقنامه مینسک با همکاری با اتحادیه اروپا و کشورهای عضو گروه نورماندی است.
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا گفت که در جریان دیدارهایش در کی یف در مورد اجرای توافقنامه مینسک و مسایل امنیتی با مقامهای اوکراینی گفتگو کرده است.
وی همچنین گفت که در این دیدارها در باره کنترل مرزهای روسیه و اوکراین توسط ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا و بازرسی محموله های انسانی ارسالی روسیه به شرق اوکراین گفتگو کرده است.
روسیه از تلاش های آمریکا برای افزایش نقش در مذاکرات گروه چهار نورماندی استقبال نکرد و سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه که بیش از دیگر مقامهای روس با طرف های آمریکایی ارتباط دارد روز شنبه اعلام کرد که روسیه دلیلی برای ورود آمریکا به مذاکرات گروه چهار نورماندی نمی بیند.
گروه نورماندی از روسیه، اوکراین، فرانسه و آلمان تشکیل شده است و به دلیل برگزاری نخستین دیدار سران این چهار کشور در منطقه نورماندی فرانسه به این نام موسوم شده است.
ریابکوف با انتقاد از مواضع آمریکا گفت که طرف روسی هیچ گونه تغییری در مواضع آمریکا در مساله اوکراین نمی بیند.
وی افزود: در هر دیدار با شرکای آمریکا تلاش می کنیم آنها را متقاعد کنیم از مواضع غیر سازنده در مساله اوکراین صرف نظر کنند، اما نتیجه قابل توجهی به دست نیاورده ایم.
سران مناطق لوهانسک و دونتسک هم که در یک سال اخیر سیاست های خصمانه ای را از طرف آمریکا در مورد این دو منطقه و با حمایت جانبدارانه واشنگتن از کی یف، بویژه تحویل تسلیحات پیشرفته و اعزام مزدوران شاهد بودند، از افزایش نقش آمریکا در حل مناقشه اوکراین استقبال نمی کنند.
''آندره پورگین'' رییس مجلس جمهوری خودخوانده دونتسک روز شنبه در این باره گفت که اظهارات دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در مورد مذاکرات صلح و اجرای توافقنامه مینسک تلاش مداخله جویانه است که نتیجه مثبتی به همراه نخواهد داشت.
بدبینی روسها و سران مناطق خودخوانده دونتسک و لوهانسک به تلاش های آمریکا برای ایفای نقش پررنگتر در مساله اوکراین با تصویب لایحه کمک تسلیحاتی 200 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین در کنگره آمریکا تشدید شده است و مقامهای روس و نمایندگان مناطق جنوب و شرق اوکراین، نیت واشنگتن را صلح جویانه نمی دانند.
به عقیده کارشناسان، در این شرایط ویکتوریا نولاند فردی که هماهنگی انقلاب رنگی یک سال پیش در اوکراین را برعهده داشت و بخاطر توزیع بیسکویت در میدان استقلال کی یف (میان شرکت کنندگان در ناآرامی های مخالفان دولت) در حوادث ماه فوریه که به سرنگونی حکومت ویکتور یانوکوویچ، در روسیه بشدت بدنام شده است، در مسکو نمی تواند به نتیجه قابل توجهی دست بیابد.
بسیار بعید به نظر می رسد که روسها با نفرتی که از نولاند دارند، صداقت وی در مذاکرات را باور کنند اما با توجه به تلاش مسکو برای رفع اختلافات با آمریکا در دیدارهای دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در مسکو تا حدودی زمینه برای حل و فصل مسایل میان روسیه و آمریکا فراهم خواهد شد که در دیدارهای بعدی مقامهای روس و آمریکایی از آن استفاده خواهد شد.