اخبار برتر از افغانستان

افغانستان کشور من است کشور آرزوهای من برای آرامش و آسایش آن

اخبار برتر از افغانستان

افغانستان کشور من است کشور آرزوهای من برای آرامش و آسایش آن

دیدگاه های دیپلمات های پاکستانی درباره آینده روابط با آمریکا

"رستم شاه مهمند" سفیر سابق پاکستان در افغانستان و از دیپلمات های کهنه کار پاکستان معتقد است که نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، صرف نظر از اینکه نامزد کدام یک از احزاب جمهوری خواه یا دمکرات پیروز این رقابت شود، نمی تواند مانع از ادامه تنش در روابط میان واشنگتن و اسلام آباد باشد.

این دیپلمات کهنه کار می افزاید: نتیجه انتخابات جاری در آمریکا نه تنها باعث بهبودی روابط این کشور با پاکستان نخواهد شد، بلکه پاکستان باید خود را برای تشدید تنش ها در این روابط آماده کند.
وی معتقد است: دولت جدید آمریکا، صرف نظرازاینکه "هیلاری کلینتون" یا "دونالد ترامپ" ریاست آن را برعهده بگیرد، به هرحال مسیر بهبود و تقویت روابط با هند را ادامه خواهند داد و این موضوعی است که هرگز برای پاکستان پذیرفته نخواهد بود. این کارشناس ارشد روابط بین الملل می افزاید: پاکستان باید بداند که آمریکا درآینده روابط خود را با هند حتی نزدیک تر از روابط کنونی خواهد کرد. آمریکا به تقویت روابط خود با هند برای اهداف گوناگون از جمله برای مقابله با نفوذ پکن در "دریای جنوبی چین" نیاز دارد.
"رستم شاه مهمند" با بیان اینکه فضای کلی روابط آمریکا و پاکستان با روی کار آمدن افراد جدید در دولت ها تغییر نمی کند، گفت: دست کم در آینده نزدیک، تغییر قابل ملاحظه ای را نمی توان در نوع روابط آمریکا و پاکستان متصور بود.
ژنرال "طلعت مسعود" تحلیل گر صاحب نام پاکستانی در حوزه سیاست خارجی نیز معتقد است: "هیلاری کلینتون" نسبت به "ترامپ"، می توانست گزینه بهتری برای پاکستان باشد زیرا او سیاست ها و رویکردهای دمکرات ها را دنبال خواهد کرد و سیاست های دمکرات ها در قبال پاکستان تا حدودی برای اسلام آباد شناخته شده است اما پیش بینی سیاست های ترامپ کار ساده ای برای پاکستان نخواهد بود.
"طلعت مسعود" درعین حال گفت: به هرحال آنچه در تصمیم سازی ها و سیاست سازی های آمریکا نقش اصلی را دارد، مجموعه حاکمیت این کشور است و عوض شدن رئیس جمهوری یا حزب حاکم، نمی تواند سیاست های کلی آمریکا را به ویژه در حوزه سیاست خارجی چندان تغییر دهد. وی افزود: در زمان دولت جدید آمریکا تحت رهبری ترامپ و حزب جمهوری خواه نیز مثل دوره دولت باراک اوباما، فشارهای واشنگتن بر پاکستان برای وادار کردن این کشور به همکاری با افغانستان و کمک به مهار ناآرامی ها در افغانستان ادامه خواهد یافت. وی گفت: دولت جدید آمریکا نیز پاکستان را تحت فشار قرار خواهد داد تا مطمئن شود اسلام آباد با گروه های تروریستی مثل "شبکه حقانی" ، "لشگر طیبه" و برخی دیگر از گروه هایی که ضربات زیادی به نیروهای آمریکایی در افغانستان زده اند، بطور موثر و بدون تبعیض مبارزه می کند. هرچند که پاکستان در گذشته اقدامات زیادی برای اثبات مبارزه بدور از تبعیض با گروه های تروریستی انجام داده، اما آمریکا همچنان به حسن نیت پاکستان در این زمینه تردید دارد.
ژنرال طلعت مسعود تصریح کرد: ممکن است دولت آینده آمریکا در ابتدای فعالیت خود بخواهد مواضع تندتری نسبت دولت فعلی در قبال پاکستان اتخاذ کند اما قطعا به این نتیجه خواهد رسید که مواضع تندتر از مواضع دولت باراک اوباما در قبال پاکستان جواب نمی دهد و مجبور خواهد شد دوباره به همان رویکردهای قبلی واشنگتن در قبال پاکستان بازگردد. این تحلیل گر درعین حال گفت: از طرفی هم شرایط جدید در آمریکا می تواند فرصتی هم برای واشنگتن و هم برای اسلام آباد باشد تا بار دیگر روابط دوجانبه را از نو تنظیم کنند. اگرچه پاکستان بخوبی می داند که آمریکا در شرایط کنونی روابطی بسیار نزدیک و رو به گسترش را با هند در پیش گرفته اما این روابط لزوما به معنان آن نیست که آمریکا و پاکستان نتوانند روابطی در سطح معقول و منطقی داشته باشند.
وی با اشاره به روابط پاکستان با چین نیز گفت: اگرچه چین و آمریکا به نوعی دو رقیب سرسخت برای یکدیگر محسوب می شوند، اما روابط دوستانه میان پاکستان و چین نمی تواند لزوما عاملی برای دوری آمریکا از پاکستان شود. پاکستان در گذشته هم روابط نزدیک با چین داشته و همزمان، روابط بسیار خوبی نیز با آمریکا داشته است.
طلعت مسعود با بیان اینکه در ظاهر امر، به نظر می رسد دونالد ترامپ میانه خوبی با جوامع مسلمان نداشته باشد، گفت: حرف های ترامپ در دوره تبلیغات انتخاباتی را باید کنار گذاشت. حرف های تبلیغات می تواند متفاوت از واقعیت ها باشد. در نهایت، این تصمیم سازان اصلی آمریکا هستند که مسیر دولت آینده آمریکا از جمله مواضع دولت آینده در قبال جوامع مسلمان را تعیین خواهند کرد و حرف های دونالد ترامپ به تنهایی تعیین کننده نیست.
"علی سرور نقوی" از دیپلمات های با تجربه پاکستان که دوره ای را هم در سفارت پاکستان در آمریکا گذرانده است، نیز معتقد است: از هیچ یک از این دو نفر نمی توان انتظار داشت که با پاکستان دوستانه رفتار کنند. اگر ما بخواهیم یکی را بین این دو گزینه انتخاب کنیم، "هیلاری" می توانست برای پاکستان بهتر باشد زیرا حداقل می توان سیاست های دمکرات ها در قبال پاکستان را تا حدودی پیش بینی کرد. این دیپلمات می گوید: در نهایت ما فقط می توانیم به این فکر کنیم که کدام یک از این دو، شرارت و ضرر کمتری برای پاکستان خواهد داشت وگرنه هیچ یک "گزینه خوب" برای پاکستان نیستند.
یکی از دیپلمات هایی پاکستانی که هم اکنون درحال انجام ماموریت در سفارت پاکستان در واشنگتن است، در مصاحبه با یکی از روزنامه های پاکستان گفته است که آمریکا ناچار به حفظ روابط خوب با پاکستان است. زیرا آمریکا هنوز کارش در افغانستان تمام نشده و به پاکستان نیاز دارد. دلیل دیگر این که پاکستان یک قدرت هسته ای با 200 میلیون جمعیت در یکی از استراتژیک ترین موقعیت ها واقع شده است و آمریکا نمی تواند پاکستان با این ویژگی ها را نادیده بگیرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.