روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» در سرمقالهای با عنوان «فروپاشی دموکراسی در ترکیه» به اقدام های دولت آنکارا در مواجهه با رسانهها و مطبوعات مخالف اشاره کرد و نوشت که اگر هرگونه تردیدی درباره دلیل حمله هفته گذشته «رجب طیب اردوغان» رییسجمهوری ترکیه به روزنامه «زمان» ترکیه وجود دارد، این مساله را در نظر بگیرید که ظرف 48 ساعت بعد از آنکه این روزنامه زمام امور را به دست گرفت، شروع به انتشار تبلیغات در راستای منافع اردوغان کرد.
روزنامه زمان ترکیه که بیشترین تیراژ را در این کشور دارا است، یکی از اندک رسانههای مخالف ترکیه قبل از حمله پولیس این کشور با گاز اشکآور و پمپ آب به دفتر این روزنامه بود.
پولیس ترکیه روز جمعه هفته گذشته، به دفتر روزنام زمان ترکیه حمله برد تا جمعیتی که مقابل این روزنامه تجمع کرده بودند و شعار میدادند: «رسانه آزاد را نمیتوان ساکت کرد» را با گاز اشکآور و پمپ آب متفرق کنند.
طبق این گزارش، قبل از آنکه روزنامه زمان زمام امور را به دست گیرد، نسخه روز شنبه این روزنامه با سرتیتر «قانون اساسی تعلیق شده است» کنار گذاشته شد. در نهایت، مدیرمسئول این روزنامه اخراج شد و تلاشها برای از بین بردن تمامی آرشیوهای آنلاین این روزنامه ادامه دارد.
نیویورکتایمز با اشاره به این مورد نوشت، حمله به روزنامه زمان تعجب برانگیز نیست. این روزنامه به «فتحالله گولن» یک فعال دینی و سیاسی که در تبعید در «پنسیلوانیا» به سر میبرد، ارتباط دارد. گولن روزی یکی از همپیمانان اردوغان بود که دو سال گذشته با رییسجمهور ترکیه دچار مشکل و اختلاف شد و گروه رسانهای وی از حامی دولت به ضددولت تبدیل شدند.
طبق این گزارش، این سرکوبگری، جدیدترین اقدام از مجموعه اقدامات سرکوبگرانه رو به افزایش دولت اردوغان است که شامل زندانی کردن منتقدان، به حاشیه راندن ارتش و دامن زدن به جنگ علیه کردهای کشورش میشود.
اردوغان در حال حاضر اکثر رسانههای ترکیه را تحت کنترل درآورده است. دادستانهای دولت اردوغان نزدیک به دو هزار پرونده علیه شهروندان ترک در 18 ماه گذشته به اتهام توهین به اردوغان که یک جرم است، تشکیل دادهاند.
این روزنامه آمریکایی با اشاره به این موارد نوشت، ترکیه که زمانی در مسیر تبدیل شدن به الگویی برای دموکراسی مسلمانان بود، هماکنون بعید است که اردوغان حتی به اصول دموکراتیک اعتقادی داشته باشد. این حقیقت که اردوغان در حال دورتر کردن ترکیه از مسیری دموکراسی است، سوالاتی را درباره این مساله به وجود میآورد که آیا ترکیه میتواند همچنان عضو قابل اعتماد ناتو باقی بماند یا خیر.
این گزارش ادامه داد، ناراحتکننده است که آمریکا و اروپا واکنش بسیار ملایمی به پایمال کردن آزادی مطبوعات توسط اردوغان نشان میدادند. دولت اوباما اعلام کرد که اقدام دولت اردوغان علیه روزنامه زمان ترکیه، ناراحت کننده بود و اتحادیه اروپا گفت که ترکیه «میبایست به استانداردهای بالا و اقدامات دموکراتیک از جمله آزادی رسانهها احترام بگذارد و آن را تقویت کند».
نیویورکتایمز ادامه داد، آمریکا و اروپا احتمالاً به امید متقاعد کردن ترکیه برای کمک به مهار بحران آوارگان سوری که به سوی اروپا روانه شدهاند، سکوت اختیار کردند و انتقاداتی در اینباره مطرح نکردند.
اردوغان موضع سختتری اتخاذ کرد و تقاضاهای بیشتری برای همکاری در زمینه بحران آوارگان مطرح کرد که این تقاضا شامل میلیاردها دلار کمک دیگر و عضویت زودهنگام ترکیه در اتحادیه اروپا میشود.
نیویورکتایمز در پایان نوشت، این رویکرد یک همپیمان نیست و حرکت اردوغان به سمت استبداد، ترکیه، ناتو یا اتحادیه اروپا را تقویت نمیکند.